رایج ترین و مهمترین چرخ خیاطی صنعتی در کارگاه های خیاطی، چرخ راسته دوزی میباشد که برای تولید کلیه تولیدات پارچه ای مورد استفاده قرار میگیرد. قابلیت این چرخ در دوخت مستقیم و راسته میباشد که اولین برندهای بازار سینگر، کهلر و پفاف که در ابتداء نیمه روغنی (سیستم روانکاری به صورت دستی) بودند و بعد از آنها چرخهای راسته دوزی ژوکی، میتسوبیشی و برادر ساخت کشور ژاپن که تمام روغن (سیستم روانکاری به صورت اتوماتیک) بوده وارد بازار ایران شدند. این مدلها با توجه به سرعت دوخت بالا، سیستم روانکاری اتوماتیک، قیمت مناسب و همچنین کیفیت عالی بازار را از دیگر رقبای خود گرفتند. در حال حاضر برندهای مختلف چینی با کیفیتهای متفاوت در بازار ایران عرضه میشود که البته مهمترین عامل تفاوت کیفیت آنها نوع سفارش تجار آن میباشد. این نوع چرخ خیاطی صنعتی را میتوان از چندین لحاظ دسته بندی نمود:
از لحاظ امکانات میتوان چرخهای خیاطی صنعتی راسته دوزی را به ۴ دسته تقسیم نمود:
الف)۱) راسته دوزی معمولی
این دسته همانند مدلهای قدیمی دارای موتور کلاچی، ماسوره پیچ روی میز میباشد که ساده ترین مدل راسته دوز است. مدلهای مختلف آن از لحاظ ظاهری، کیفیت کمپلت، دنده و فلزی یا پلاستیکی بودن پمپ روغن متفاوت میباشد.
الف)۲) راسته دوزی موتور مستقیم
در این دسته چرخها دارای موتور مستقیم ( و تسمه انتقال نیرو حذف شده است و متصل به چرخ با قابلیت تنظیم سرعت و موقعیت سوزن میباشد) نور LED مستقیم و ماسوره پیچ ارتقاء یافته میباشند. موتور آنها کمک شایانی در کاهش مصرف برق، آلودگی صوتی و همچنین لرزش چرخ مینمایند.
الف)۳) راسته دوزی اتوماتیک
چرخهای راسته دوزی اتوماتیک بعلاوه موتور مستقیم (کاهش مصرف برق تا۶۰%) ، نور LED مستقیم و ماسوره پیچ ارتقاء یافته، دارای سر نخ زن اتوماتیک (تسریع در تولید و کاهش اتلاف نخ تا ۶۰%) ، پایه بالا کن اتوماتیک و مهمتر از آنها بست اتوماتیک یا همان سر قایمی اتوماتیک میباشد که هر یک از این خصوصیات کمک شایانی در تولید با کیفیت تر و سریع تر مینماید.
الف)۴)راسته دوزی کامپوتری
این گروه بعلاوه کلیه مشخصات گروه ۳ ، دارای قابلیت شمارش تعداد بخیه ها میباشد که این قابلیت به آنها توانایی دوخت در چند مسیر با تعداد معین شده بخیه توسط کاربر را میدهد لذا به عنوان مثال میتوانند یک جیب را به صورت کاملا اتوماتیک بدوزند. البته این چرخها جهت تولیدی های بزرگ که خط تولید آنها به صورت زنجیره ای میباشند مناسب هستند. چرخ های کامپوتری خود از لحاظ نوع روانکاری به ۳ دسته زیر تقسیم میشوند:
تمام روغن (کل چرخ نیاز به روغن کاری توسط پمپ روغن را دارد)
کله خشک (قسمت میل سوزن و بوش میل رابط نیاز به روغن کاری ندارد و در نتیجه احتمال روغن ریزی در آن ناحیه وجود ندارد)
خشک (جدید ترین مدل چرخ راسته دوزی میباشد که نیازی به روغن کاری ندارد)
ماشین آلات دوخت را با توجه به نوع پارچه ها میتوان به سه دسته تقسیم نمود:
۱) ظریف دوز
۲) ضخیم دوز
۳) فوق ضخیم دوز
ب)۱) ظریف دوز
ایندسته از چرخهای خیاطی صنعتی قابلیت دوخت انواع پارچه های ظریف مانند حریر، ریون و همچنین پارچه هایی با ضخامت و تراکم متوسط مانند کتان، چلوار، ململ، متقال، گاباردین و چادر نماز را دارا میباشد. این چرخها معمولا دارای درجه طول دوخت ۵ میلیمتر، شانه کارپیش بر ظریف یا متوسط و ماکوریز (کمپلت ریز) میباشند. سرعت موتور آنها در صورتی که کلاچی باشند ۲۸۵۰ دور در دقیقه و در مدلهای سرو موتورتا حدود ۳۵۰۰ دور در دقیقه می توان تنظیم نمود.
ب)۲)ضخیم دوز
چرخهای این دسته قابلیت دوخت پارچه های متوسط و ضخیم مانند جین، ماهوت، مخمل و انواع پارچه های رو مبلی را دارا میباشد. این دسته خود به دو گروه از لحاظ کمپلت (قطعه ای در جلو و زیر چرخ که ماکو در آن قرار میگیرد و در حقیقت قلب چرخ راسته دوز میباشد) تقسیم میشود.
گروه اول کمپلت ریز و گروه دوم کمپلت درشت نام وارد.
مشخصات گروه اول شامل: طول دوخت ۸ میلیمتر، کمپلت ریز قابلیت دوخت نخهای معمولی و جهت پارچه های متوسط و تا حدودی ضخیم.
مشخصات گروه دوم شامل: طول دوخت ۸ میلیمتری ، کمپلت درشت، قابلیت دوخت پارچه های ضخیم و نخ ضخیم تا نخ نمره ۶ و سرعت ۲۸۵۰ دور در دقیقه. هر دو دارای پمپ روغن فلزی هستند.
ب)۳) فوق ضخیم دوز
با توجه به اینکه این چرخها دارای دو پایه دوخت میباشند قدرت دوخت بالایی دارند که پایه دوم آن مکمل شانه کارپیش بر میباشد و همزمان با آن در جهت پیش بردن پارچه عمل مینماید و لذا میتوانند چرمهای ضخیم را بدوزند. البته نوع کمپلت آنها نیز چرخ را قادر به دوخت نخهای ضخیم تا نمره ۹ می نمایند. این دسته از چرخها را دوپایه مینامند که دارای طول دوخت ۱۲-۸ میلیمتر، سوزن مصرفی تا نمره ۲۴ ، پمپ روغن فلزی و سرعت موتور ۱۴۰۰ دور در دقیقه میباشند.